Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Królik z boczkiem i suszonymi śliwkami"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Składniki
Królika oczyścić, mięso odjąć od kości, podzielić na mniejsze kawałki, lekko oprószyć solą.
Każdy kawałek mięsa owinąć boczkiem. Włożyć do miski, zalać winem zmieszanym z octem. Dodać suszone śliwki, ziarna pieprzu, liście laurowe i tymianek. Odłożyć na noc w chłodne miejsce, by mięso dobrze się zamacerowało.
Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kości z królika. Dodać cebulę i podsmażyć ją. Mięso królika wyjąć z marynaty, obsmażyć w wysmażonym sosie ze wszystkich stron. Mięso wyjąć z patelni i przełożyć do brytfanny lub innego żaroodpornego naczynia.
Do mięsa dodać suszone śliwki, podlać mniej więcej połową marynaty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Dusić pod przykryciem około 45 minut. Kości i cebulę na patelni zalać resztą marynaty, gotować na małym ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje.
Dodać dżem. Oprószyć mąką, lekko rozrzedzić wodą, gotować 15 minut. Wyjąć kości. Sos przetrzeć przez sitko, polać nim prawie miękkie mięso. Dopiekać do miękkości. Podawać z knedlami ziemniaczanymi lub bułczanymi.
Czas przygotowania: ok. 80 minut (bez macerowania)Źródło: Życie na gorąco