Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta cytrynowa z bezą"
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 64
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 310
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1625
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 64
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 310
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1625
Składniki
ok. 75 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Pokroić na kawałeczki 12,5 dag masła. Dodać cukier puder, sól, mąkę pszenną, 2 żółtka i 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód i brzegi formy (o śr. 28 cm) posmarowanej tłuszczem. Ciasto docisnąć do foremki. Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 120 ml zimnej wody. Sok z cytryny zagotować z winem i brązowym cukrem. Wlać rozmieszaną mąkę i gotować 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszać z 6 łyżkami gorącej masy, następnie połączyć z resztą masy cytrynowej. Lekko ją przestudzić i wymieszać z resztą masła. Krem rozsmarować na upieczonym spodzie. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Białka ubić na sztywno z białym cukrem. Bezę wyłożyć na środek tarty. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto udekorować kandyzowaną skórką cytrynową.Źródło: Życie na gorąco