Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krucha tarta z jagodami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1152
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1152
Składniki
Do mąki dodaj szczyptę soli oraz zimne masło lub margarynę i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, skórkę otartą z cytryny oraz śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę. Owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 min. Umyte i osuszone jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Jedną porcję ciasta rozwałkuj na grubość 4-5 mm. Przełóż je do tortownicy formując wysoki rant (brzeg). Formę z ciastem włóż na 15 minut do lodówki lub zamrażarki. Po tym czasie wyjmij, na spód wyłóż jagody. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub śmietanką. Owoce przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.
Wierzch ciasta w kilku miejscach natnij ostrym nożem i posmaruj pozostałym żółtkiem.
Piecz w temp. 200° C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temp. do 180° C i piecz jeszcze 30 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie