Do góry

Dania główne Przepis na:

Kruche babeczki z wędzonym łososiem

Kruche babeczki z wędzonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 15

Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki z wędzonym łososiem"

Składniki

  • 1 żółtko
  • 30 dag mąki
  • sól
  • 13 dag zimnego masła
  • 4 dag zimnej wody
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor
  • 10 dag wędzonego łososia
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtko, sól i wodę. Zagnieć ciasto, owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Gdy będzie schłodzone, rozwałkuj je i wylep nim foremki do tartaletek wyłożone papierem do pieczenia.

  2. Wstaw babeczki na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

  3. Wyjmij kruche ciastka i umieść w nich porwane plasterki łososia, obranego, pokrojonego w kosteczkę pomidora oraz kawałki ugotowanych jajek.

  4. Surowe jajka roztrzep i połącz ze śmietaną. Dosyp sól, pieprz oraz drobno pokrojony koperek.

  5. Polej babeczki przygotowanym sosem, po czym wstaw ponownie do gorącego piekarnika i piecz jeszcze około 20 minut.

  6. Alicja Dominik z Bydgoszczy

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń