Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 217
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 217
Składniki
Spody: mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dołóż pokrojone masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na krążek o śr. ok. 16 cm. Foremki do tarteletek o śr. 12 cm posmaruj tłuszczem. Wylep krążkami ciasta. Spody nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. Wystudź.
Nadzienie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj sok żurawinowy i cukier waniliowy, zagotuj. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody. Wlej do rabarbaru, gotuj, aż masa zgęstnieje. Przestudź ją, potem nałóż do tarteletek. Schładzaj godzinę. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier puder. Nałóż porcję bezy na każdą z tarteletek. Zapiekaj je jeszcze 5 minut w temp. 225 st.
Bezę znakomicie zastąpi kleks bitej śmietany. ok. 90 min. 1 sztuka zawiera ok. 440 kcal. Ok. 2,10 zł za sztukę.Źródło: Tina