Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kule nadziewane kaszanką"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8010
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 286
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 691
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8010
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 286
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 691
Składniki
Farsz: cebulę obieram, siekam. Smażę na oleju na szklisto. Dodaję kaszankę wyjętą z osłonki. Smażę razem 5-7 minut. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem.
Ciasto: ziemniaki przeciskam przez praskę albo mielę w maszynce do mięsa. Mieszam z mąką, szczyptą soli oraz jajkiem. Zagniatam gładkie ciasto. Odrywam po kawałeczku. Robię placuszki. Nakładam na nie po porcji farszu. Mocno zlepiam brzegi i formuję kule.
Kluski wkładam do posolonego wrzątku. Gotuję ok. 5 minut od momentu wypłynięcia (razem ok. 20 minut). Wyjmuję. Boczek kroję w kostkę, wysmażam go na chrupko. Polewam kluski. Danie dekoruję natką.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Naj