Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kule z szynką i pieczarkami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 463
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 99
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 176
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 136
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 463
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 99
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 176
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 136
Składniki
Bułeczkę namocz. Cebule obierz, posiekaj. Połowę cebuli wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem, suszonym oregano i gałką muszkatołową. Dobrze wyrób.
Z masy mięsnej uformuj 12 klopsików. Każdy owiń plasterkiem szynki. Szybko obsmaż je na oleju i przełóż do żaroodpornej formy. Piecz 15 minut w temp. 200 st.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Włóż na patelnię z tłuszczem ze smażenia mięsa. Dodaj resztę cebuli i koncentrat. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Podlej śmietaną i ok. 1/2 szkl. wody. Gotuj 10 minut.
Pod koniec gotowania sos przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i suszonym oregano. Gotowe klopsiki przełóż na talerze. Podawaj polane sosem pieczarkowym. Ew. udekoruj świeżym oregano.Źródło: Tina