Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulebiak

Kulebiak

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kulebiak"

Składniki

  • 60 dag ugotowanego mięsa
  • ugotowane 2 marchewki
  • pietruszki i pół selera
  • natka pietruszki. 30 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 10 dag drożdży
  • 1/4 szklanki śmietany
  • sól
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 5 liści pora
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmiel z ugotowanymi warzywami: marchewką, pietruszką i selerem. Dolej nieco wywaru powstałego z gotowania mięsa z warzywami.

  2. Całość wymieszaj z przesmażoną cebulką oraz jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie na ciasto dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki.

  3. Schłodzone rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułóż liście pora i nałóż farsz. Całość zawiń wzdłuż dłuższego boku, a końce kulebiaka zawiń pod spód.

  4. Gotowy pieróg ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temp. 180° C do momentu zbrązowienia.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń