Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kulebiak ze szpinakiem"
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37686
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3664
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 29
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37686
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3664
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 29
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj wodę oraz cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, rozpuszczone drożdże oraz olej, wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 90-120 min, by podwoiło swą objętość.
Szpinak opłucz, osusz i posiekaj. Cebulę drobno posiekaj. Jajka pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle, wrzuć szpinak, smaż ok. 5 min. Przełóż do miski, wystudź. Następnie dodaj pokrojone jajka, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Pierwszy kawałek rozłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nałóż farsz, wierzch posyp pokruszonym serem feta. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, brzegi sklej lekko dociskając. Przykryj i odstaw na ok. 20 min do ponownego wyrośnięcia.
Wierzch posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie