Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak arabski z ryżem

Kurczak arabski z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kurczak arabski z ryżem"

Składniki

  • Składniki (na 4 porcje) 8 podudzi kurczaka
  • 30 dag różnych wędlin
  • 2 cebule
  • po 1 żółtej
  • czerwonej i zielonej papryce
  • 30 dag ryżu
  • litr bulionu z kurczaka
  • szkl. groszku z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podudzia opłucz, osusz. Wędlinę potnij w słupki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń pestki, a miąższ opłucz, osusz, potnij w paski.

  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj wędlinę i podudzia kurczaka – obsmaż ze wszystkich stron. Ryż opłucz, osącz na sitku.

  3. Kiedy mięso ładnie się zrumieni, dodaj do niego paprykę oraz ryż. Podlej bulionem. Wsyp 2–3 spore szczypty kurkumy. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką.

  4. Poczekaj, aż potrawa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj groszek i ewentualnie ponownie przypraw do smaku.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń