Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony na pieczarkach

Kurczak duszony na pieczarkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2308 Ocena: 51254

Dodano:

Odsłon: 16046

Kolejny sprawdzony "babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać?

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 60 g masła
  • 250 g śmietany 18%
  • 20 g mąki
  • natka pietruszki
  • mielona papryka
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak duszony na pieczarkach

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy ,cały czas mieszając (ma być lekko szklista). Na cebulę wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki ,zalewamy bulionem ,kładziemy kawałki kurczaka ,oprószamy solą i papryką. Rondel przykrywamy i dusimy mięso na wolnym ogniu 45-50 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniamy dolewamy bulion. Po przygotowaniu ,kurczaka wyjmujemy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do grzybów dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką ,dusimy chwilę i podajemy do kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 09 sierpnia 2015 To wersja dla nie lubiących smażonego. Ja robię troszeczkę inaczej. Zaczynam od obrumienienia udek na masełku, potem idzie cebulka z pieczarkami, też muszą być zrumienione. Ważne jest, aby wszystkie składniki były przyrządzane w jednym "sosie", bo wówczas smaki przechodzą nawzajem !!!! Reszta przepisu taka sama, radzę spróbować, naprawdę jest pyszne !!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 czerwca 2015 Taki kurczak musi być niezwykle smaczny i soczysty - pychota!:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń