Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak miodowy to z pewnością całkowicie inna wersja tego jakże popularnego u nas mięsa. To nie jest zwykły kurczak pieczony. Delikatna glazura zaskoczy wszystkich smakoszy, a także dostarczy niesamowitych doznań smakowych. Z jednej strony mamy ostrą paprykę i musztardę sarepską, które sprawiają, że danie mogłoby być bardzo ostre. Z drugiej strony, nadmierną pikanterię równoważy delikatność i słodycz miodu. Dzięki temu ten kurczak jest idealnie wyważony i zrównoważony w smaku; nie jest mdły ani zbyt suchy. Jest po prostu idealny.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 317
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 317
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą miód, musztardę i ocet. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Ułóż na niej udka i zalej przygotowaną marynatą. Papryczkę chili pokrój w bardzo drobną kosteczkę i posyp nią kurczaka.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz mięso przez ok. 45-60 minut, w zależności od wielkości pałek. Co 15 minut polewaj kurczaka płynem zgromadzonym na folii aluminiowej, by stworzyć glazurę miodową. Kurczaka miodowego podawaj z ulubioną sałatką i dodatkiem ziemniaków lub kaszy.