Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak na grzankach"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Wymieszaj majonez, łyżeczkę musztardy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki startego parmezanu, posiekane file ciki anchois oraz 2 łyżki soku z cytryny. Następnie ubijając sos trzepaczką, powoli dodawaj 8 łyżek oliwy.
Piersi kurczaka op łucz, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Smaż piersi na złoty kolor.
Liście sałaty rzymskiej opłucz, osusz, porozrywaj na mniejsze kawałki. Kromki pieczywa zrumień na suchej patelni, opiecz w tosterze lub na blasze w piekarniku. Resztę parmezanu pokrój w cienkie płatki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Usmażone piersi kurczaka pokrój ukośnie w plastry. Na każdej kromce pieczywa ułóż część sałaty rzymskiej oraz plastry piersi kurczaka. Polej przygotowanym sosem. Posyp płatkami parmezanu.
Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 2,70 zł.
Kurczaka z sałatą, sosem i serem możesz podać jako sałatkę.
Nóż do parmezanu
Do krojenia parmezanu najlepszy jest krótki nóż z szerokim spiczasto zakończonym ostrzem. Jeśli potrzebujesz cienkich płatków, użyj noża-łopatki ze szczeliną.Źródło: Świat kobiety