Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak na ostro ze złocistymi ziemniaczkami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 176
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 98
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1792
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 57
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 176
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 98
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1792
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 57
Składniki
Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z płatkami chili oraz mieloną ostrą papryką. Dodaj 6 łyżek soku z cytryny, 4 łyżki oliwy oraz ocet. Kurczaka umyj, wytrzyj, udka natnij i zagnij do środka. Całą tuszkę mocno spłaszcz. Ułóż na blasze. Kurczaka posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Odstaw na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 2 godziny.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki. Posyp nimi ziemniaki. Skrop je pozostałą oliwą i posyp solą. Około 30 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmaruj pozostałą marynatą i obłóż ziemniakami.
Kolendrę i natkę opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Papryczki chili rozetnij, usuń pestki, strączki opłucz i drobno pokrój. Śmietanę wymieszaj z majonezem, pozostałym sokiem cytrynowym i resztą oliwy. Dodaj chili i zioła. Sos przypraw solą. Serwuj jako dodatek do pieczonego kurczaka i ziemniaków.
ok. 2 godzin i 45 minut. 1 porcja ok. 820 kcal.
Uwaga, danie jest naprawdę bardzo pikantne! Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj słodkiej papryki w proszku, a do sosu wrzuć zwykłą zieloną paprykę.Źródło: Tina