Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak na purée groszkowym"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2078
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5524
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5541
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2078
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5524
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5541
Składniki
Piersi umyć, oczyścić, podzielić każdą na połowę, oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, dodać groszek i zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem i oregano, gotować pod przykryciem 15 minut. Z 2 łyżek masła i mąki zrobić zasmażkę. Zagęścić sos, zmiksować.
Piersi kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju, zgasić ogień i przykryć na 5 minut. Podawać z purée groszkowym oraz ugotowanymi (najlepiej na parze) brokułami. Udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Purée z groszku można też zrobić miksując groszek z oliwą i płatkami migdałowymi. Zyska oryginalny aromat.
ok. 20 minutŹródło: Twoje Imperium