Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak na purée groszkowym"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Piersi umyć, oczyścić, podzielić każdą na połowę, oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, dodać groszek i zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem i oregano, gotować pod przykryciem 15 minut. Z 2 łyżek masła i mąki zrobić zasmażkę. Zagęścić sos, zmiksować.
Piersi kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju, zgasić ogień i przykryć na 5 minut. Podawać z purée groszkowym oraz ugotowanymi (najlepiej na parze) brokułami. Udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Purée z groszku można też zrobić miksując groszek z oliwą i płatkami migdałowymi. Zyska oryginalny aromat.
ok. 20 minutŹródło: Twoje Imperium