Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na sposób turecki z ryżowym nadzieniem

Kurczak na sposób turecki z ryżowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 7

Smaczny pomysł na "Kurczak na sposób turecki z ryżowym nadzieniem"

Składniki

  • Oprawiony kurczak (ok. 1
  • 2 kg)
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 4–5 marchewek
  • 6–8 śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • natka od dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Seler naciowy oczyść, odetnij listki, łodygi pokrój w plasterki. Ryż opłucz, przesyp do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj ok. 20 minut. Pod koniec gotowania do ryżu dodaj seler oraz rodzynki. Farsz przypraw solą oraz pieprzem. Kurczaka opłucz, osusz. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem. Napełnij przygotowanym farszem. Otwory zepnij wykałaczkami. Ułóż w brytfance.

  2. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plastry. Obłóż nimi kurczaka. Całość podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz godzinę.

  3. Śliwki rozetnij, usuń pestki. Masło utrzyj z miodem. Pod koniec pieczenia do kurczaka dołóż śliwki i posmaruj tuszkę masłem z miodem. Ew. podlej jeszcze odrobiną wody. Przed podaniem kurczaka rozetnij wzdłuż. Obłóż marchewką oraz śliwkami z pieczenia. Udekoruj odciętymi wcześniej listkami selera oraz natką.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń