Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak nadziewany orzechami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4963
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419173
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4963
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419173
Składniki
Farsz: żurawinę zalej kieliszkiem koniaku, odstaw. Posiekaj wątróbkę, serce, orzechy. Przełóż do miseczki. Wsyp tartą bułkę, wlej mleko, wbij jajko. Dodaj odsączoną żurawinę. Przypraw farsz do smaku.
Z kurczaka odetnij skrzydełka oraz szyjkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz pokruszoną kostką rosołową. Nadziej kurczaka, owiń paseczkami boczku lub słoniny. Zepnij tuszkę, obsmaż na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojone warzywa oraz przyprawy. Wyłóż na kurczaka.
Nakryj naczynie żaroodporne. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. 4. Wyłóż mięso na półmisek. Sos z pieczenia przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Przypraw.
Pokrój kurczaka tak, aby w każdej porcji było trochę farszu. Podaj z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką.
Porcje dla dorosłych polej koniakiem pozostałym z moczenia żurawiny i podpal.
<strong>Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi</strong>Źródło: Takie jest życie