Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak nadziewany orzechami"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2644
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2644
Składniki
Farsz: żurawinę zalej kieliszkiem koniaku, odstaw. Posiekaj wątróbkę, serce, orzechy. Przełóż do miseczki. Wsyp tartą bułkę, wlej mleko, wbij jajko. Dodaj odsączoną żurawinę. Przypraw farsz do smaku.
Z kurczaka odetnij skrzydełka oraz szyjkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz pokruszoną kostką rosołową. Nadziej kurczaka, owiń paseczkami boczku lub słoniny. Zepnij tuszkę, obsmaż na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojone warzywa oraz przyprawy. Wyłóż na kurczaka.
Nakryj naczynie żaroodporne. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. 4. Wyłóż mięso na półmisek. Sos z pieczenia przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Przypraw.
Pokrój kurczaka tak, aby w każdej porcji było trochę farszu. Podaj z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką.
Porcje dla dorosłych polej koniakiem pozostałym z moczenia żurawiny i podpal.
<strong>Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi</strong>Źródło: Takie jest życie