Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler w programie kulinarno-rozrywkowym, którego jest prowadzącą, chętnie dzieli się z widzami klasycznymi przepisami kuchni polskiej. Podobnie było i tym razem, gdy przedstawiła, jak zrobić kurczaka nadziewanego po polsku. Magda Gessler faszeruje mięso wątróbką i dodaje dużo zieleniny, aby drób miał jak najwięcej smaku i aromatu. Fot. Artur Zawadzki/REPORTER
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 312
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4387
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1855
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3619
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30797
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 312
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4387
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1855
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3619
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30797
Składniki
Dobrze oczyszczonego kurczaka ułóż na większym talerzu. Polej mięso olejem roślinnym, posól, popieprz i dopraw równomiernie suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Pamiętaj, aby dobrze natrzeć kurczaka przyprawami, żeby przeszedł ich aromatem. Odłóż tak zamarynowane mięso do lodówki.
Zabierz się za przyrządzanie farszu. Wyjmij masło, aby zmiękło. Gdy będzie miało już temperaturę pokojową, rozetrzyj je. Oddziel żółtko od białka. Do miski dodaj żółtko, natomiast w osobnym naczyniu ubij białko ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodaj pianę do miski z masłem i żółtkiem. Delikatnie wymieszaj silikonową lub drewnianą łyżką - tak, aby masa nie utraciła pulchności.
Namoczoną w mleku bułkę lekko odciśnij i porwij na małe kawałki. Wrzuć je do miski z masą maślano-jajeczną. Dodaj także drobno posiekaną wątróbkę. Umyj koperek i pietruszkę, odsącz, a potem poszatkuj i dodaj do nadzienia. Dopraw jeszcze masę solą i gałką muszkatołową. Przemieszaj ostrożnie, tylko do połączenia składników, drewnianą lub silikonową łyżką.
Wypełnij puste wnętrze kurczaka farszem po polsku i zabezpiecz kuper wykałaczkami oraz sznurkiem. Ważne, żeby masa nie wypłynęła na zewnątrz. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż przygotowanego kurczaka i piecz przez ok. godzinę. Na początku podlewaj go wodą z wierzchu, aby po upieczeniu był bardziej soczysty.
Kurczaka po polsku według Magdy Gessler podawaj z ziemniakami lub kaszą i obowiązkowo z dodatkiem świeżej surówki.