Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler w programie kulinarno-rozrywkowym, którego jest prowadzącą, chętnie dzieli się z widzami klasycznymi przepisami kuchni polskiej. Podobnie było i tym razem, gdy przedstawiła, jak zrobić kurczaka nadziewanego po polsku. Magda Gessler faszeruje mięso wątróbką i dodaje dużo zieleniny, aby drób miał jak najwięcej smaku i aromatu. Fot. Artur Zawadzki/REPORTER
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 297
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 297
Składniki
Dobrze oczyszczonego kurczaka ułóż na większym talerzu. Polej mięso olejem roślinnym, posól, popieprz i dopraw równomiernie suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Pamiętaj, aby dobrze natrzeć kurczaka przyprawami, żeby przeszedł ich aromatem. Odłóż tak zamarynowane mięso do lodówki.
Zabierz się za przyrządzanie farszu. Wyjmij masło, aby zmiękło. Gdy będzie miało już temperaturę pokojową, rozetrzyj je. Oddziel żółtko od białka. Do miski dodaj żółtko, natomiast w osobnym naczyniu ubij białko ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodaj pianę do miski z masłem i żółtkiem. Delikatnie wymieszaj silikonową lub drewnianą łyżką - tak, aby masa nie utraciła pulchności.
Namoczoną w mleku bułkę lekko odciśnij i porwij na małe kawałki. Wrzuć je do miski z masą maślano-jajeczną. Dodaj także drobno posiekaną wątróbkę. Umyj koperek i pietruszkę, odsącz, a potem poszatkuj i dodaj do nadzienia. Dopraw jeszcze masę solą i gałką muszkatołową. Przemieszaj ostrożnie, tylko do połączenia składników, drewnianą lub silikonową łyżką.
Wypełnij puste wnętrze kurczaka farszem po polsku i zabezpiecz kuper wykałaczkami oraz sznurkiem. Ważne, żeby masa nie wypłynęła na zewnątrz. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż przygotowanego kurczaka i piecz przez ok. godzinę. Na początku podlewaj go wodą z wierzchu, aby po upieczeniu był bardziej soczysty.
Kurczaka po polsku według Magdy Gessler podawaj z ziemniakami lub kaszą i obowiązkowo z dodatkiem świeżej surówki.