Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 3198

Dodano:

Odsłon: 7610

Bardzo prosty a jaki przepyszny pomysł na obiad! Udka kurczaka pieczone na ryżu to jedno z tych dań które robią się same. 5 min przygotowania a całą pracę za nas robi piekarnik. Udka z tego przepisu wychodzą pyszne i soczyste. Polecam!

Składniki

  • 300 g ryżu 
  • 600 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 3 podudzia (6 pałek kurczaka lub 6 udek kurczaka)
  • Cebula
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u nas czosnek, papryka słodka, papryka ostra)
  • opcjonalnie przecier pomidorowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. godzinę a najlepiej na noc do lodówki aby przeszedł smakiem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy cały ryż i zalewamy rosołem. Jeśli macie ochotę można  dodać przecier pomidorowy. Mieszamy całość i rozkładamy równomiernie ryż po całym naczyniu. Na to ukladamy cebulę i kurczaka. Nie przejmujcie się jeśli jest za dużo rosołu, podczas pieczenia ryż wypije całość. Pieczemy w 190-200 st przez godzinę. Podajemy z ulubioną surówką.

  2. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 10 października Wcześniej tego kurczaka obgotowuję.Gdy pierwszy raz surowego ułożyłam na ryżu,puścił krew i pod nim,ryż miał brzydki i nieapetyczny kolor.Teraz jest lepiej i wygląda o wiele apetyczniej.Do ryżu dodaję również pokrojone w kostkę warzywa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń