Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak pieczony z szałwią"
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C (jeśli masz termoobieg ustaw temperaturę maksymalnie na 200 st. C). Udka kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dynię obierz ze skórki i pokrój w grube plastry albo duże kawałki. Cebulę posiekaj w plasterki. Listki szałwii umyj i osusz.
Włóż udka kurczaka, kawałki dyni, pokrojoną cebulę i całe ząbki czosnku do szerokiej formy żaroodpornej lub ułóż na zwykłej blasze. Posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop mięso i warzywa oliwą. Piecz przez 20 minut.
Wyjmij formę z piekarnika. Posyp kurczaka połową listków szałwii i ułóż na każdym udku po plasterku szynki (może być też chudy wędzony boczek, szynka dojrzewająca lub włoskie prosciutto). Ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut, by kurczak się dobrze dopiekł, a szynka stała się złocista i chrupiąca.
Posyp potrawę przed podaniem resztą listków szałwii. Podawaj gorące, najlepiej z zieloną sałatą dobrze doprawioną sosem winegret oraz ze świeżą bagietką.Źródło: Olivia