Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak pieczony z warzywami i szałwią"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 184
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 184
Składniki
Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha.Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze sporą szczyptą: soli, pieprzu i papryki. Natrzyj tym tuszkę w środku i na zewnątrz. Marchewki i ziemniaki obierz, warzywa umyj, pokrój na duże kawałki. Szałwię opłucz, oderwij listki, odłóż trochę do dekoracji.
Cebulę obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na pozostałej oliwie. Do boczku dodaj cebulę, smaż razem jeszcze przez chwilę (aż cebula się zeszkli). Potem dolej wino oraz bulion. Dołóż obrane ząbki czosnku, ziemniaki, marchewkę i szałwię. oprósz solą oraz pieprzem. Całość duś przez kilka minut.
Przyprawionego kurczaka ułóż w brytfance. Obłóż go podduszonymi warzywami i boczkiem z patelni. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 75 minut.
Fasolkę oczyść, opłucz, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz i serwuj jako dodatek do kurczaka pieczonego z warzywami. Przed podaniem danie udekoruj odłożonymi listkami szałwii. ok. 2 godzin, 1 porcja ok. 970 kcal.Źródło: Tina