Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po bałkańsku to pyszne i proste w przygotowaniu danie które jadłam pierwszy raz u koleżanki. Co prawda było ono ze schabem lecz ja postanowiłam zrobić z filetem z kurczaka. Wyszło super i będę robić częściej. Takie danie jednogarnkowe świetnie nadaje się nie tylko na obiad ale też np. na imprezy jako danie gorące. Polecam.
Składniki
Filet z kurczaka kroję w paseczki. Ciężko jest pokroić równo więc staram się mniej więcej by kawałki były równe. Mięso przyprawiam i dokładnie mieszam. Nagrzewam olej i na dużej, głębokiej patelni smażę mięso. Po ok. 5 minutach dodaję pokrojoną w pióra cebulę. Gdy cebula nieco zmięknie dodaję pozostałe składniki. Paprykę pokrojoną w paseczki oraz ogórki konserwowe pokrojone na pół plastry. Wszystko razem podsmażam kilka minut by warzywa zmiękły. Na koniec dodaję pomidory pokrojone w kostkę. Smażę nadal i podlewam bulionem. Danie duszę ok. 15 minut. W między czasie dodaję jeszcze przecier pomidorowy oraz natkę pietruszki. Jeśli danie jest mało gęste można dodać odrobinę mąki wymieszanej z wodą. Tak przygotowany kurczak po bałkańsku podałam z ziemniakami i surówką. Bardzo fajnie sprawdzi się również z ryżem, Polecam serdecznie.