Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po bałkańsku to pyszne i proste w przygotowaniu danie które jadłam pierwszy raz u koleżanki. Co prawda było ono ze schabem lecz ja postanowiłam zrobić z filetem z kurczaka. Wyszło super i będę robić częściej. Takie danie jednogarnkowe świetnie nadaje się nie tylko na obiad ale też np. na imprezy jako danie gorące. Polecam.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182168
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182168
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Składniki
Filet z kurczaka kroję w paseczki. Ciężko jest pokroić równo więc staram się mniej więcej by kawałki były równe. Mięso przyprawiam i dokładnie mieszam. Nagrzewam olej i na dużej, głębokiej patelni smażę mięso. Po ok. 5 minutach dodaję pokrojoną w pióra cebulę. Gdy cebula nieco zmięknie dodaję pozostałe składniki. Paprykę pokrojoną w paseczki oraz ogórki konserwowe pokrojone na pół plastry. Wszystko razem podsmażam kilka minut by warzywa zmiękły. Na koniec dodaję pomidory pokrojone w kostkę. Smażę nadal i podlewam bulionem. Danie duszę ok. 15 minut. W między czasie dodaję jeszcze przecier pomidorowy oraz natkę pietruszki. Jeśli danie jest mało gęste można dodać odrobinę mąki wymieszanej z wodą. Tak przygotowany kurczak po bałkańsku podałam z ziemniakami i surówką. Bardzo fajnie sprawdzi się również z ryżem, Polecam serdecznie.