Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 3111

Jeśli lubisz mięso w wersji na słodko z odrobiną ostrości to ten przepis jest dla ciebie. Więcej moich przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube. Serdecznie zapraszam

Składniki

  • MIĘSO:
  • 2-3 filety z kurczaka (850g)
  • 1 jajko
  • mąka
  • olej do smażenia
  • SOS
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka olej sezamowego
  • 1 ½ sosu gochujang
  • 1 ½ łyżki sezamu
  • mały pęczek szczypiorku
  • ryż
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak po koreańsku

Przygotowanie

  1. Filety umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń błonki. Pokrój w większą kostkę.
    Mięso obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w mące. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso na złoty kolor. Przełóż na talerz i owiń folią aluminiową.

  2. Na tej samej patelni na której było smażone mięso rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego dodaj zmiażdżony czosnek i imbir. Smash minuta aż zacznie uwalniać się aromat. Następnie dodaj cukier oraz miód i gotuj do rozpuszczenia cukru. sos sojowy ocet ryżowy olej sezamowy oraz sos gochujang dobrze wymieszaj, zagotuj i wyłącz palnik pod patelnią. Dodaj wcześniej usmażonego kurczaka wymieszać do połączenia. Dodaj Sezam oraz bąki cebulki i dobrze wymieszaj podawaj z ugotowanym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń