Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczę pieczone z nadzieniem z bułki, wątróbki i dużej ilości zielonej pietruszki. Stary, przedwojenny przepis od Marii Monatowej. W naszym domu odkąd pamiętam. Nadzienie jest przepyszne. Smakuje jak najlepszy francuski pasztet.
Polecam.
Odsłon: 281
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 369
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 931
Polecam.
Odsłon: 281
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 369
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 931
Składniki
Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Wykonanie farszu zaczynamy od namoczenia bułki w zimnym mleku ( można też namoczyć w zimnej wodzie) i oddzielenia białka od żółtka. Następnie białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Namoczoną bułkę odciskamy z mleka i razem z wątróbką i szynką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko siekamy nożem. Do zmielonej masy dodajemy żółtko, bułkę tartą, miękkie masło i drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy dobrze, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie łączymy z pianą z białka. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i zszywamy go starannie, aby nadzienie nie wyciekło.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Wkładamy kurczaka do brytfanny natłuszczonej obficie masłem klarowanym lub olejem i wstawiamy do piekarnika na 40 - 50 minut. Kurczak ma być przykryty. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka 1 -2 razy niewielką ilością wody. Po upływie 40 - 50 minut odkrywamy brytfannę , zmniejszamy temperaturę do 175 °C i przyrumieniamy kurczę od czasu do czasu podlewając je wytopionym tłuszczem. Pieczemy kurczaka jeszcze 30 - 40 minut, aż będzie miękki i doskonale rumiany. Wyjmujemy go z piekarnika, porcjujemy i układamy na półmisku. Serwujemy z ziemniakami i surówkami. Danie gotowe!