Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak prowansalski duszony w winie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 560
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 560
Składniki
Kurczaka umyj, wytrzyj, podziel na porcje, każdą przypraw. Warzywa, w zależności od rodzaju: obierz, oczyść, opłucz. Marchewki potnij na kawałki, ziemniaki – w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Dymki pokrój na cząstki.
W brytfance rozgrzej olej.Obsmaż na nim kurczaka. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij czosnek oraz cebulę. Dołóż resztę warzyw. Smaż chwilę.
Następnie do brytfanki ponownie włóż kurczaka. Podlej winem i bulionem. Dołóż listki laurowe oraz posiekany tymianek. Posyp solą i pieprzem.
Brytfankę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 45 minut. Potrawę udekoruj natką.Źródło: Tina