Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak przy świecach"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 38
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 38
Składniki
Kurczaka opłucz, usuń błonki i pokrój w kostkę. Włóż go do miski. Następnie dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dolej oliwę, dosyp paprykę słodką i ostrą, kurkumę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki, żeby mięso dobrze się zamarynowało.
Następnego dnia rozgrzej na patelni łyżkę oleju i usmaż kurczaka na rumiano.
Gdy będzie gotowy, przełóż go na talerz, a na pozostałym tłuszczu z wysmażonym sosem zeszklij pokrojoną w kostkę dynię. Zalej ją mleczkiem kokosowym i gotuj ok. 15 minut, aż będzie dość miękka. Wtedy dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon.
Ok. 3 minuty przez zgaszeniem płomienia pod patelnią dorzuć suszoną żurawinę i ponownie dodaj kurczaka.
Gorącą potrawę rozłóż na talerzach obok ugotowanego wcześniej ryżu. Całość posyp kolendrą.
<strong>Katarzyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Super TV