Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak upieczony na butelce

Kurczak upieczony na butelce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Kurczak upieczony na butelce"

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak upieczony na butelce

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pierzem, curry, majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc.

  2. Tak przygotowanego kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie) wypełnioną wodą. Następnie postawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce. Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Piec przez ok. półtorej godziny.

  3. Tłuszczem kapiącym do miski polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia. Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekała oraz nawilżała mięso od środka. Gotowego kurczaka podawać z ryżem na sypko i z surówką.

  4. Superrada

  5. Po upieczeniu nie zdejmuj kurczaka z butelki, lecz włóż do niej. np. trzonek łyżki drewnianej. Teraz można wygodnie kroić mięso, a reszta, nadal ciepła, czeka na rozgrzanej butelce.

  6. ok. 105 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń