Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak upieczony na butelce"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 185
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 185
Składniki
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pierzem, curry, majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc.
Tak przygotowanego kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie) wypełnioną wodą. Następnie postawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce. Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Piec przez ok. półtorej godziny.
Tłuszczem kapiącym do miski polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia. Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekała oraz nawilżała mięso od środka. Gotowego kurczaka podawać z ryżem na sypko i z surówką.
<strong>Superrada</strong>
Po upieczeniu nie zdejmuj kurczaka z butelki, lecz włóż do niej. np. trzonek łyżki drewnianej. Teraz można wygodnie kroić mięso, a reszta, nadal ciepła, czeka na rozgrzanej butelce.
ok. 105 minutŹródło: Twoje Imperium