Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w boczku to danie dla całej rodziny, które jest aromatyczne, soczyste, pełne ziołowego smaku szałwii i lekkiej słodyczy szalotki. Chrupiąca skórka z boczku idealnie komponuje się z całością i dodaje lekko słonej nuty.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 132
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27979
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 132
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27979
Składniki
Z kurczaka usuń podroby i dokładnie wypłucz go wewnątrz i z zewnątrz. Usuń nadmiar tłuszczu i resztki piór. Osusz mięso papierowymi ręcznikami.
Szalotki pokrój w piórka i wymieszaj liśćmi szałwii. Połowę umieść na dnia naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Drugą połowę włóż do środka kurczaka.
Skrop kurczaka oliwą z oliwek i posyp go obficie solą, pieprzem i papryką. Dobrze natrzyj we wszystkich miejscach. Nogi zwiąż sznurkiem kuchennym.
Cztery plasterki boczku połóż na stole równolegle do siebie, w niewielkich odstępach. Pozostałe plasterki przekładaj na przemian górą i dołem utworzonych linii. W ten sposób utwórz kratownicę z boczku.
Kratkę z boczku połóż na wierzchu kurczaka, wciskając rogi pod skrzydełka i nogi. Połóż tuszkę w naczyniu żaroodpornym, na szalotce z szałwią.
Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym na 220 st. Celsjusza przez 60-90 minut, do momentu aż po nacięciu między udkiem a pałką wydzieli się całkowicie klarowny sok.
Jeśli kratka z boczku zbyt szybko się przyrumienia i będzie gotowa wcześniej, zdejmij ją z wierzchu kurczaka i odłóż. Nałożysz ją na końcu pieczenia.
Wyjmij mięso z pieca i przykryj je folią aluminiową na 5-10 minut.
Kurczaka w boczku podawaj na ciepło, polanego wytworzonym w trakcie pieczenia sosem. Danie najlepiej smakuje z lekką surówką.