Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w delikatnym sosie na białym winie"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 340
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 121
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 340
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 121
Składniki
Kurczaka umyj, tuszkę podziel na porcje. Boczek potnij w kosteczkę. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Boczek wysmaż na chrupko w brytfance z rozgrzanym olejem. Wyjmij, na tłuszczu ze smażenia boczku podduś jabłka. Wyjmij je z brytfanki.
Wymieszaj 10 dag mąki z solą oraz pieprzem. Porcje kurczaka obtocz w mące z przyprawami. Mięso zrumień na tłuszczu pozostałym w brytfance. Szalotki obierz, pokrój na połówki. Kurczaka wyjmij. Do brytfanki wrzuć szalotki. Oprósz je pozostałą łyżką mąki i krótko zasmaż. Podlej winem oraz cydrem. Zagotuj. Włóż kurczaka. Śmietanę wymieszaj z boczkiem, dodaj do kurczaka.Dołóż tymianek.
Brytfankę przykryj i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po ok. 25 minutach dodaj jabłka. Sos z dna brytfanki przypraw solą, pieprzem i cukrem. Danie serwuj z kawałkiem chrupiącej bagietki. Ew. przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem.
ok. 1 godziny. 1 porcja ok. 990 kcal.Źródło: Tina