Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w paprykowym sosie

Kurczak w paprykowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 2586

Dodano:

Odsłon: 4209

Pyszny i aksamitny sos z wędzoną nutą.

Składniki

  • 3 uda z kurczaka
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
    W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka.
    Przekładamy do garnka. Na tym samym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, którą wlewamy do całości.
    Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki.
    Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy wędzoną paprykę.
    Pilnujemy aby się nie przypaliła.
    Wlewamy do całości.
    Gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń