Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w pomidorach"
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 36
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 652
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10858
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2324
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 36
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 652
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10858
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2324
Składniki
Piersi opłukać, osuszyć, ewentualnie rozkroić. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim orzeszki.
Orzeszki przełożyć na talerzyk, a na tym samym tłuszczu usmażyć piersi z obu stron – na rumiano. Pod koniec oprószyć je solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić je i oprószyć cukrem.
Dodać koncentrat pomidorowy i krótko razem zasmażyć. Wlać ocet winny. Sos przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 15-20 minut. Piersi przełożyć do żaroodpornej formy.
Piersi zalać sosem pomidorowym. Posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35 minut. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.
Czas przygotowania: około 80 minutŹródło: Życie na gorąco