Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w pomidorach"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 305
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 305
Składniki
Piersi opłukać, osuszyć, ewentualnie rozkroić. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim orzeszki.
Orzeszki przełożyć na talerzyk, a na tym samym tłuszczu usmażyć piersi z obu stron – na rumiano. Pod koniec oprószyć je solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić je i oprószyć cukrem.
Dodać koncentrat pomidorowy i krótko razem zasmażyć. Wlać ocet winny. Sos przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 15-20 minut. Piersi przełożyć do żaroodpornej formy.
Piersi zalać sosem pomidorowym. Posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35 minut. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.
Czas przygotowania: około 80 minutŹródło: Życie na gorąco