Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna wariacja na temat filetów z kurczaka. W stylu jakby indyjskim, ale pewnie tzw. fusion cooking...
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Składniki
W rondlu rozpuścić masło, zasypać mąką - zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić sokiem z ananasów, dodać śmietankę kokosową, sos worcester, curry, doprawić solą i pieprzem - zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu wrzucić 1/3 pokrojonych ananasów oraz pokruszone na pyłek pierniki. Odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelnię wlać oliwę, dodać pastę curry, wymieszać i zasmażyć. Wrzucić kurczaka i obsmażać na mocnym ogniu - jak najkrócej. Kiedy mięso zrobi się białe, dodać pokrojoną paprykę i pozostałego ananasa. Podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem ok. 3 minut.
W przysłowiowym międzyczasie ugotować ryż - koniecznie na sypko.
Na talerze wkładać porcje ryżu uformowane we filiżance, polać sosem ananasowo-kokosowo-piernikowym, obok układać mięso z papryką i ananasem - koniecznie polać sokiem z patelni, powstałym podczas duszenia.
Opcjonalnie można nadziewać produkty na patyki do szaszłyków, ale raczej smażyć na patelni - na grillu lub w piekarniku pasta może się przypalić i być po prostu gorzka.