Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie ananasowo - kokosowo - piernikowym

Kurczak w sosie ananasowo - kokosowo - piernikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2165

Dodano:

Odsłon: 416

Kolejna wariacja na temat filetów z kurczaka. W stylu jakby indyjskim, ale pewnie tzw. fusion cooking...

Składniki

  • filet z kurczaka, 2 szt.
  • Papryka czerwona, 1 szt.
  • ananasy, 1 puszka
  • zielona pasta curry, 2 łyżeczki
  • śmietanka kokosowa, 1 puszka
  • masło, 1 łyżka
  • mąka, 2 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
  • przyprawa curry, 1 łyżeczka
  • sos Worcester, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek
  • suche pierniczki (bez lukru lub polewy), 2 szt.
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie ananasowo - kokosowo - piernikowym

Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuścić masło, zasypać mąką - zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić sokiem z ananasów, dodać śmietankę kokosową, sos worcester, curry, doprawić solą i pieprzem - zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu wrzucić 1/3 pokrojonych ananasów oraz pokruszone na pyłek pierniki. Odstawić w ciepłe miejsce.

  2. Na patelnię wlać oliwę, dodać pastę curry, wymieszać i zasmażyć. Wrzucić kurczaka i obsmażać na mocnym ogniu - jak najkrócej. Kiedy mięso zrobi się białe, dodać pokrojoną paprykę i pozostałego ananasa. Podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem ok. 3 minut.

  3. W przysłowiowym międzyczasie ugotować ryż - koniecznie na sypko.

  4. Na talerze wkładać porcje ryżu uformowane we filiżance, polać sosem ananasowo-kokosowo-piernikowym, obok układać mięso z papryką i ananasem - koniecznie polać sokiem z patelni, powstałym podczas duszenia.

  5. Opcjonalnie można nadziewać produkty na patyki do szaszłyków, ale raczej smażyć na patelni - na grillu lub w piekarniku pasta może się przypalić i być po prostu gorzka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń