Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w sosie bazyliowo-serowym"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1359
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1359
Składniki
Z udek zdejmuję skórę. Mięso nacieram przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi natką pietruszki (można użyć suszonej) oraz bazylią. Skrapiam cytryną, zamykam w pojemniku i wstawiam na noc do lodówki.
Po marynowaniu skrapiam udka oliwą, przekładam je do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 35 min w temp. 180°C.
Robię sos: do bulionu dodaję serek topiony. Gotuję ok. 2 min, by serek się rozpuścił. Ostrożnie łączę sos ze śmietaną i, mieszając, gotuję, aż zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Sos przelewam do mięsa i piekę jeszcze ok. 10 min.
60 min • Porcja 180 kcal Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 2-3 porcje.Źródło: Kobieta i życie