Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu, szybkie, sycące danie. W naszym domu gości dość często.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 560
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 560
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Wybieramy większy garnek z przykrywką w którym przygotujemy kurczaka. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na około centymetrowej wielkości kostkę. Cebulę obieramy z łupin a następnie kroimy w ćwierć - plasterki.
Kurczak w sosie curry: W garnku rozgrzewamy masło na które następnie wkładamy pokrojona cebulę którą musimy zeszklić. Czynności wykonujemy na małym ogniu by jej nie spalić Po zeszkleniu dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Po około minucie dodajemy wywar (lub kostkę drobiowa rozpuszczona w wodzie). Wrzucamy liście laurowe, pieprz, pokrojonego w kostkę kurczaka. Możemy przykryć pokrywką ale należy pamiętać by co jakiś czas mieszać. Gdy kurczak zmieni kolor na jasny wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywka i powoli gotujemy 30 minut. Po tym czasie odlewam do naczynia w którym mam śmietanę trochę gorącego sosu i mieszam by śmietana sie zahartowała co spowoduje że gdy ja dodamy nie zważy sie nam. Tak zahartowana śmietanę wlewam do garnka z kurczakiem, mieszam i jeszcze chwile gotują (około 3minuty).
Ryż: Gdy kurczak nam się gotuje możemy przygotować ryż. Do lekko osolonej wody dodaję szafran i wrzucam torebki z ryżem. Ryż gotuję około 15 minut by był sypki. Rozpoczęcie gotowania zgrywam z kurczakiem tak by wszystko gotowe było mniej więcej w tym samym czasie.
Warzywa na parze: Mieszankę warzyw gotuję na parze około 15 minut tak by czas zakończenia gotowana zbiegł się z czasami kurczaka i ryżu.
Podajemy wraz ze świeżymi ziołami - np. bazylią lub natką z pietruszki. Smacznego