Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na orientalne połączenie smaków, które pobudzą nasze zmysły i urozmaicą codzienny obiad.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 112
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 98
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 112
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 98
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Tak pokrojoną pierś doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, pół łyżeczki curry, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w słupki i gotujemy w bulionie do uzyskania odpowiedniej miękkości.* * Zamiast świeżych warzyw można użyć także dostępnej w sklepach pokrojonej już w słupki, mrożonej włoszczyzny.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (najlepiej nierafinowany z wyraźnym zapachem kokosa) i podsmażamy na nim kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, a po chwili przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Dalej dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, podlewamy jogurtem naturalnym i mlekiem (około 3/4 szklanki), dodajemy pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryczki chilli oraz łyżeczkę curry. Wszystko razem dusimy przez chwilę pod przykryciem.
Gdy sos zacznie wrzeć dodajemy do niego ugotowane w bulionie warzywa, mieszamy i gotujemy około 1-2 minut bez przykrycia. Sos doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby). Po tym czasie dodajemy do sosu ryż jaśminowy ugotowany w osolonej wodzie, z łyżeczką curry i łezką oleju kokosowego. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy i gotowe! Danie podajemy z listkami szałwii lub z ulubioną zieleniną. Życzę smacznego!