Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w winie"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 34
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 116
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 34
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Składniki
Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, potnij na porcje. Natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Boczek pokrój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kawałki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć boczek, przesmaż. Przełóż go do miseczki a na patelni zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, smaż aż cały płyn odparuje. Przełóż je do boczku. Na tej samej patelni rozgrzej olej wraz z masłem. Włóż kawałki kurczaka i obsmaż je na rumiano z obu stron. Mięso wraz z tłuszczem przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, tymianek, przesmażone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną marchewkę. Wlej wino i bulion (mięso musi być zakryte).
Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody lub ryżem i sałatą. Rada: Aby danie miało mniej kalorii, zdejmij z kurczaka skórę.
90 minut. Porcja: 570 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie