Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z awokado"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Mięso oczyść, opłucz, pokrój w większą kostkę. W misce wymieszaj czerwoną pastę curry, sos rybny i sos sojowy. Włóż kawałki kurczaka, wymieszaj, odstaw na 2 godziny.
W osobnym naczyniu przygotuj dressing. Wyciśnij sok ze sparzonej limonki, utrzyj go z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, wlej 4 łyżki oleju. Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do składników dressingu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Kurczaka wyjmij z marynaty, osusz i wrzuć na patelnię. Smaż, mieszając na złoty kolor. Zdejmij z patelni, trzymaj mięso w cieple.
Dojrzałe owoce awokado umyj, osusz, przekrój na połówki, usuwając pestki. Miąższ wydrąż, pokrój w plasterki. Rozłóż dekoracyjnie na talerzykach. Posyp przygotowanym dressingiem, oprósz czerwonym pieprzem. Podawaj razem z ciepłym mięsem kurczaka. Ozdób bazylią.
czas ok. 40 min; porcja – 480 kcal, cena 4,30 złŹródło: Świat kobiety