Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z azjatycką glazurą

Kurczak z azjatycką glazurą

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Kurczak z azjatycką glazurą"

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak
  • 2 łyżki + 15 dag słodko- ostrego sosu chili do drobiu
  • 1 puszka (580 ml
  • po osączeniu 30
  • 8 dag) pędów bambusa
  • 1 mały ananas
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag kiełków fasoli mung
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • papryczki chili do dekoracji
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut

  2. Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować 2 łyżkami sosu chili.

  3. Pędy bambusa osączyć, potem pokroić je na kawałeczki. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić na małe kawałki. Strączki groszku cukrowego oczyścić, opłukać, osączyć.

  4. Paprykę rozciąć, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paseczki. Kiełki opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osączyć. Cebulę obrać, grubo posiekać.

  5. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć paprykę, cebulę i kawałeczki ananasa. Smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dołożyć pędy bambusa, groszek cukrowy i kiełki. Smażyć kolejne 2 minuty. Dolać resztę sosu chili oraz sos sojowy. Zagotować. Gotowego kurczaka ułożyć na jarzynce. Udekorować papryczkami chili. Podawać z ryżem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń