Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z brzoskwiniami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Brzoskwinie (ew. morele) rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Ryż przepłucz, osącz.
Masło rozgrzej, zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj cynamon, kardamon i szczyptę pieprzu. Wsyp ryż. Smaż dalej, mieszając. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dolej 2 szkl. wody. Dosyp kurkumę i bulion. Dosól do smaku, przykryj i gotuj 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj owoce oraz pistacje.
Kurczaka nadziej 1/3 owocowego farszu. Otwór zepnij lub zszyj. Kurczaka ułóż w brytfannie. Obłóż resztą farszu. Podlej ok. 1/2 szkl. wody. Piecz 90 minut w temp. 200°C. Olej wymieszaj z 1 łyżką słodkiej papryki. Posmaruj tuszkę ok. 45 minut przed końcem pieczenia.Źródło: Naj