Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z cytryną, rozmarynem i czosnkiem"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4237
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4237
Składniki
Wymieszaj w misce sok z jednej cytryny, oliwę, listki z dwóch gałązek rozmarynu i zmiażdżony ząbek czosnku. Kawałki kurczaka posmaruj, a najlepiej natrzyj marynatą. Znów ułóż w misce i odstaw na przynajmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na nim umieść uda kurczaka skórą do góry. Udekoruj pozostałymi gałązkami rozmarynu, obłóż plastrami cytryny i posiekanym drobno ząbkiem czosnku.
Piecz przez 45-50 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Podawaj kurczaka z ulubionymi warzywami lub sałatą, np. skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Czas przygotowania: ok. 75 minut • porcja: 320 kcal • koszt: ok. 3 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia