Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z cytryną, rozmarynem i czosnkiem"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10813
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3474
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2523
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10813
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3474
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2523
Składniki
Wymieszaj w misce sok z jednej cytryny, oliwę, listki z dwóch gałązek rozmarynu i zmiażdżony ząbek czosnku. Kawałki kurczaka posmaruj, a najlepiej natrzyj marynatą. Znów ułóż w misce i odstaw na przynajmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na nim umieść uda kurczaka skórą do góry. Udekoruj pozostałymi gałązkami rozmarynu, obłóż plastrami cytryny i posiekanym drobno ząbkiem czosnku.
Piecz przez 45-50 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Podawaj kurczaka z ulubionymi warzywami lub sałatą, np. skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Czas przygotowania: ok. 75 minut • porcja: 320 kcal • koszt: ok. 3 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia