Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z gorgonzolą i boczkiem to elegancka, a zarazem prosta w przygotowaniu potrawa. Zaskakuje bogactwem smaku i kremową konsystencją serka. Idealnie sprawdzi się na grilla, a także podczas spotkania ze znajomymi przy kolacji.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2189
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4694
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2189
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4694
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Polędwiczki oczyść z błonek, przekrój wzdłuż i delikatnie rozbij, jeśli jest taka potrzeba. Posól i popieprz z każdej strony. Oprósz papryką słodką mieloną.
Pokrusz gorgonzolę. Serek śmietankowy połącz z posiekaną bazylią.
Boczek wędzony podsmaż na suchej patelni, aby się skurczył i zarumienił z każdej strony.
Teraz podsmaż na oleju rzepakowym polędwiczki. Zdejmij z ognia. Na jednym kawałku mięsa rozsmaruj serek śmietankowy z bazylią, ułóż plasterek boczku i pokruszoną gorgonzolę. Przykryj drugą polędwiczką i zepnij patyczkami do szaszłyków.
Ułóż kurczaka z gorgonzolą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub ruszcie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut aż ser się roztopi. Podawaj ciepłe.