Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z makaronem risoni i pomidorami"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. W międzyczasie oprósz mąką i obsmaż na 2 łyżkach oleju kawałki kurczaka tak, by się ładnie zezłociły.
Oczyść patelnię z mąki. Na łyżkę rozgrzanej oliwy wrzuć rozgniecione ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu, aż zacznie pachnieć.
Uważaj jednak, by czosnek nie zbrązowiał. Dodaj wino i gotuj, aż płyn prawie odparuje.
Dodaj pomidory, pastę, bulion, kawałki kurczaka. Zagotuj. Przełóż do brytfanny, przykryj folią aluminiową i piecz ok. godziny.
Dodaj suchy makaron, pokrojoną cukinię. Piecz pod przykryciem przez 40 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Wyciągnij z piekarnika i posyp posiekaną pietruszką.
Czy wiesz?
Ser jest często używanym em zapiekanek. Zawiera jednak bardzo dużo niezdrowych i kalorycznych tłuszczów.
Żeby zapiekanka nie straciła na smaku, a była zdrowsza, wystarczą: 1/2 szklanki sera (im twardszy, tym lepiej, bo będzie bardziej wydajny), 2 łyżki śmietany i jajko. Wymieszaj i rozłóż równomiernie na zapiekance. Powstanie chrupiąca i puszysta skórka.Źródło: Olivia