Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak ziołowo-cytrynowy"
Pyszne pączki domowej roboty, z dodatkiem piwa, które ogranicza wchłanianie t...
Odsłon: 1180
Przepis dnia
Karnawał już się zaczął, pora więc sięgnąć po karnawałowe przysmaki. Kruche,...
Odsłon: 5789
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 1349
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 1488
Szybkie, proste danie. I okazja do użycia świeżego, młodego szczypiorku...
Odsłon: 107
Dzisiaj proste , szybkie nieskomplikowane krokiety nazwane waflowymi krokieta...
Odsłon: 428
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 1349
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 1488
Szybkie, proste danie. I okazja do użycia świeżego, młodego szczypiorku...
Odsłon: 107
Dzisiaj proste , szybkie nieskomplikowane krokiety nazwane waflowymi krokieta...
Odsłon: 428
Składniki
ok. 75 minut
Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Limonkę i cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki. Główkę czosnku przekroić na pół. Kurczaka ułożyć w brytfance. Obłożyć plasterkami limonki i cytryny oraz czosnkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut.
Zioła opłukać, osuszyć, grubo posiekać. Pozostałe dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze skórką cytrynową oraz posiekanymi ziołami.
Około 10 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmarować mieszanką przypraw. Gotowego kurczaka przełożyć na półmisek. Udekorować plastrami cytryny (z pieczenia) i ziołami. Podawać z kawałkiem bagietki.
Aby skórka kurczaka była apetycznie złocista i chrupiąca, pod koniec pieczenia należy ją natrzeć piwem lub miodem. Ziołami posypujemy tuszkę pod sam koniec pieczenia – inaczej się przypalą i zgorzknieją.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Smażone pierogi z mięsem
Dania główne
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Dania główne
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Dania główne
Pierogi z mięsem surowym
Smażone pierogi z mięsem
Chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Robi się je bardzo...
Odsłon: 16
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Nasze ulubione i najsmaczniejsze młode ziemniaki w mundurkach gotowane i pod...
Odsłon: 63