Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak ziołowo-cytrynowy"
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 60
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 706
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 134
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 60
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 706
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 134
Składniki
ok. 75 minut
Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Limonkę i cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki. Główkę czosnku przekroić na pół. Kurczaka ułożyć w brytfance. Obłożyć plasterkami limonki i cytryny oraz czosnkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut.
Zioła opłukać, osuszyć, grubo posiekać. Pozostałe dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze skórką cytrynową oraz posiekanymi ziołami.
Około 10 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmarować mieszanką przypraw. Gotowego kurczaka przełożyć na półmisek. Udekorować plastrami cytryny (z pieczenia) i ziołami. Podawać z kawałkiem bagietki.
Aby skórka kurczaka była apetycznie złocista i chrupiąca, pod koniec pieczenia należy ją natrzeć piwem lub miodem. Ziołami posypujemy tuszkę pod sam koniec pieczenia – inaczej się przypalą i zgorzknieją.Źródło: Życie na gorąco