Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak ziołowo-cytrynowy"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
ok. 75 minut
Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Limonkę i cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki. Główkę czosnku przekroić na pół. Kurczaka ułożyć w brytfance. Obłożyć plasterkami limonki i cytryny oraz czosnkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut.
Zioła opłukać, osuszyć, grubo posiekać. Pozostałe dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze skórką cytrynową oraz posiekanymi ziołami.
Około 10 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmarować mieszanką przypraw. Gotowego kurczaka przełożyć na półmisek. Udekorować plastrami cytryny (z pieczenia) i ziołami. Podawać z kawałkiem bagietki.
Aby skórka kurczaka była apetycznie złocista i chrupiąca, pod koniec pieczenia należy ją natrzeć piwem lub miodem. Ziołami posypujemy tuszkę pod sam koniec pieczenia – inaczej się przypalą i zgorzknieją.Źródło: Życie na gorąco