Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurkowy sos do makaronu"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 44
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 44
Składniki
Kurki oczyść, ew. opłucz na sitku pod bieżącą wodą i osącz. Większe sztuki pokrój na połówki, małe grzybki pozostaw w całości. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż kurki. Smaż chwilę na dużym płomieniu. Potem podlej grzyby bulionem i duś do miękkości.
W tym czasie zagotuj wodę na makaron. Posól ją do smaku. Wrzuć makaronowe wstążki. Ugotuj je według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę zagotuj, dodaj pokruszony ser. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem.
Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z sosem. Na to wyłóż kurki. Oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.Źródło: Tina