Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurpiowskie klepacze to kujawski przysmak, który od klasycznych placków ziemniaczanych różni się sposobem przygotowania. Zamiast smażenia na głębokim tłuszczu pieczemy je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Do ciasta dodajemy sporą porcję mąki pszennej wymieszanej z mąką żytnią, przez co ciasto jest zdecydowanie gęstsze, a placki grubsze, bardziej zwarte i zdecydowanie bardziej sycące. Ziemniaki do kurpiowskich klepaczy ścieramy razem z cebulką na drobnych oczkach dzięki czemu placki są delikatniejsze i szybciej się pieką. Krupowskie klepacze świetnie smakują serwowane na ciepło w towarzystwie kwaśnej śmietany.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4755
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418618
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4755
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418618
Składniki
Ziemniaki i cebulę obierz. Warzywa zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odlej z miski nadmiar nagromadzonego płynu.
Do startych warzyw wbij jedno całe jajko. Dodaj mąkę pszenną, mąkę żytnią i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj ciasto na blachę. Formuj płaskie, okrągłe placki.
Krupiowskie klepacze piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) z dwóch stron na złoty kolor przez około 35 minut. Pod koniec pieczenia obróć placki na drugą stronę.
Kurpiowskie klepacze podawaj na ciepło w towarzystwie kwaśnej śmietany.