Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
1 porcja zawiera 520 kcal
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 630
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 887
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 446
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 630
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 887
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 446
Składniki
Udka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż udka na rumiano. przełóż do brytfanki. Piecz 40 min w temp 200 st. Od czasu do czasu podlewaj sosem wytawarzającym się w trakcie pieczenia. Plastry boczku wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Wyjmij. Na wysmażonym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj plasterki pieczarek i smaż na silnym ogniu mieszając. Dodaj masło, wlej bulion i na małym ogniu gotuj pod przykrycem kilka minut. Następnie sos przetrzyj przez sito, dodaj mąkę wymieszaną z winem i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Włóż cebulki i pokrojony w plasterki spażony seler naciowy. Dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku. Naczanie żaroodporne wyłóż plasterami obsmażonego boczku. Na tym ułóż udka. Polej sosem i zapiecz 5 minut. Podaj z plackami ziemniaczanymi oraz konserwowymi ogórkami i konserwowymi minikukurydzami.Czas zapiekania: 5 minut