Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kutia to potrawa wigilijna wywodząca się z polskiej kuchni kresowej. Popularna jest też w Ukrainie, Białorusi i Litwie. Stanowi jedno z dwunastu dań, którego nie może zabraknąć w czasie tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy w wigilię Bożego Narodzenia. Spożywa się ją także w Nowy Rok. Jak to zwykle z tradycyjnymi specjałami bywa, najprawdopodobniej zawsze istniało wiele przepisów na kutię (na Białorusi, na przykład, gotowano ją z kaszy jęczmiennej). Porównując książki kucharskie sprzed wieku ze współczesnymi nie sposób też nie zauważyć, że receptura ta ewoluuje z biegiem czasu. W prostym daniu pojawia się coraz więcej składników. Ponadto potrawę tę, niegdyś czasochłonną, dziś można przygotować błyskawicznie z wykorzystaniem półproduktów, np. gotowej masy makowej. Poniżej znajdziesz przepis, który to, co najlepsze w tradycji, łączy ze współczesnością.
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 519
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 614
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5165
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4724
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 956
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8450
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 519
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 614
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5165
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4724
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 956
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8450
Składniki
Wypłucz ziarna pszenicy i zalej je wrzątkiem. Odstaw na kilkanaście godzin. Odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości, kilkakrotnie wymieniając wodę. W zależności od stopnia przetworzenia pszenicy potrwa to do 3-4 godzin.
Namocz rodzynki w rumie. Orzechy posiekaj dość drobno.
Opłucz mak, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości (przez około 20 minut). Odcedź i zmiel 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa (z wykorzystaniem sitka o najdrobniejszych oczkach).
Połącz pszenicę z makiem. Dodaj do nich miód, śmietankę i bakalie. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podawaj kutię schłodzoną.