Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagna to jedna z moich najbardziej ulubionych potraw. Podana z sosem bolońskim, pieczarkami oraz beszamelem i dodatkiem sera mozzarella stanowi wyśmienite i bardzo sycące danie. Zapraszam do skosztowania! ;)
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2455
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 192
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18026
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5365
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2455
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 192
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18026
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5365
Składniki
Lasagnę proponuję rozpocząć od przygotowania sosu bolońskiego. Przepis na sos znajdziecie pod tym linkiem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-sos-bolonski,2034469,kolekcja-dobrej-kuchni-wg-agaty-sz.html
Następnie umyć pieczarki, pokroić je na półplasterki i przesmażyć na oleju. Gdy sos boloński będzie gotowy, wrzucić pieczarki do sosu i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Następnie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło i przesmażyć w nim mąkę. Powstałą zasmażkę rozrzedzić mlekiem, ciągle dokładnie mieszać rózgą. Dodać wodę oraz przyprawy do smaku, wymieszać i zagotować.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu lasagna.
Na suchy makaron nałożyć warstwę beszamelu.
Na beszamel nałożyć sos, kolejną warstwę makaronu, beszamel, sos oraz ser mozzarella.
Na ser nałożyć kolejną warstwę makaronu, który również posmarować beszamelem oraz posypać pozostałym serem.
Lasagnę piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30 minut. Smacznego! :)