Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagna to jedna z moich najbardziej ulubionych potraw. Podana z sosem bolońskim, pieczarkami oraz beszamelem i dodatkiem sera mozzarella stanowi wyśmienite i bardzo sycące danie. Zapraszam do skosztowania! ;)
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5463
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2473
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2218
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 945
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5463
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2473
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2218
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 945
Składniki
Lasagnę proponuję rozpocząć od przygotowania sosu bolońskiego. Przepis na sos znajdziecie pod tym linkiem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-sos-bolonski,2034469,kolekcja-dobrej-kuchni-wg-agaty-sz.html
Następnie umyć pieczarki, pokroić je na półplasterki i przesmażyć na oleju. Gdy sos boloński będzie gotowy, wrzucić pieczarki do sosu i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Następnie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło i przesmażyć w nim mąkę. Powstałą zasmażkę rozrzedzić mlekiem, ciągle dokładnie mieszać rózgą. Dodać wodę oraz przyprawy do smaku, wymieszać i zagotować.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu lasagna.
Na suchy makaron nałożyć warstwę beszamelu.
Na beszamel nałożyć sos, kolejną warstwę makaronu, beszamel, sos oraz ser mozzarella.
Na ser nałożyć kolejną warstwę makaronu, który również posmarować beszamelem oraz posypać pozostałym serem.
Lasagnę piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30 minut. Smacznego! :)