Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagna to jedna z moich najbardziej ulubionych potraw. Podana z sosem bolońskim, pieczarkami oraz beszamelem i dodatkiem sera mozzarella stanowi wyśmienite i bardzo sycące danie. Zapraszam do skosztowania! ;)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Lasagnę proponuję rozpocząć od przygotowania sosu bolońskiego. Przepis na sos znajdziecie pod tym linkiem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-sos-bolonski,2034469,kolekcja-dobrej-kuchni-wg-agaty-sz.html
Następnie umyć pieczarki, pokroić je na półplasterki i przesmażyć na oleju. Gdy sos boloński będzie gotowy, wrzucić pieczarki do sosu i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Następnie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło i przesmażyć w nim mąkę. Powstałą zasmażkę rozrzedzić mlekiem, ciągle dokładnie mieszać rózgą. Dodać wodę oraz przyprawy do smaku, wymieszać i zagotować.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu lasagna.
Na suchy makaron nałożyć warstwę beszamelu.
Na beszamel nałożyć sos, kolejną warstwę makaronu, beszamel, sos oraz ser mozzarella.
Na ser nałożyć kolejną warstwę makaronu, który również posmarować beszamelem oraz posypać pozostałym serem.
Lasagnę piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30 minut. Smacznego! :)