Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańska lasagne bolognese
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 22
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 48
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 159
Polecam.
Odsłon: 130
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 22
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 48
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 159
Polecam.
Odsłon: 130
Składniki
WEGETARIAŃSKI SOS BOLOŃSKI Na oliwie w większym garnku z grubym dnem poddusić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić w melakserze lub zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Warzywa dodać do garnka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać obydwie soczewice (suche), wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum 30 minut, w międzyczasie 2-3 razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dolewać trochę bulionu. SOS BESZAMELOWY W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, gdy będzie się gotować dodać mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. LASAGNE Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 25 cm. Wysmarować ją masłem, na dno wlać i rozprowadzić ok. 50 ml sosu beszamelowego, ułożyć 2 płaty lasagne obok siebie. Rozprowadzić 1/4 sosu bolońskiego, następnie polać 1/4 sosu beszamelowego (nie trzeba go równo rozsmarowywać) i posypać 1/4 tartego sera. Zrobić jeszcze dodatkowe 3 takie same warstwy (makaron, sos boloński, beszamelowy i tarty parmezan). Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 40 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Udekorować bazylią i podawać. WSKAZÓWKI Sos worcestershire nie jest wegetariański.