Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lasagne – makaronowa zapiekanka"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 669
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 669
Składniki
Liście kapusty sparzać 3 minuty we wrzącej, lekko posolonej wodzie. Na patelni stopić masło. Oprószyć je 2 łyżkami mąki. Smażyć 2 minuty.
Zasmażkę połączyć z mlekiem i bulionem, gotować minutę, stale mieszając. Powstały sos beszamelowy przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cebulę obrać, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć mielone mięso i smażyć około 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Na 5 minut przed końcem smażenia do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i cebulę.
Oprószyć resztą mąki. Wymieszać z pomidorami z puszki i gotować 2 minuty. Tymianek i bazylię posiekać, dodać do mięsnego sosu. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować nieco beszamelu. Układać kolejno: makaronowe płaty (lasagne), mięsny sos i liście kapusty.
Tak samo układać następne warstwy, poczynając od beszamelu – aż wyczerpią się wszystkie . Ostatnią warstwę powinna stanowić porcja sosu beszamelowego.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Zapiekankę serwować na ciepło.Źródło: Życie na gorąco